Tegenwoordig willen we steeds vaker een waterontharder thuis plaatsen. Dit doen we om kalkaanslag in leidingen en huishoudelijke apparaten te beperken. Kalkaanslag heeft namelijk een negatieve invloed op de levensduur van apparaten en leidingen, maar het levert ons ook veel schoonmaakwerk op om ervoor te zorgen dat de aanslag verwijderd wordt. Maar we weten allemaal ook dat waterontharders een investering zijn. Waar hangt de prijs waterontharder precies vanaf?  

Het type is van invloed op de prijs waterontharder

Er zijn verschillende type waterontharders en ze werken allemaal op een verschillende manier. Het type is van invloed op de prijs en de investering. De mechanische waterontharders werken op basis van een zoutspoeling om zichzelf te reinigen. Het toestel werkt vooral op basis van waterdruk. Hierdoor worden elektriciteitskosten vermeden. In verhouding tot elektronische modellen ligt de aanschafwaarde zo’n 20% lager en beginnen prijzen al bij 700 euro. 

Als je kijkt naar elektronische waterontharders dan weten we dat ze elektronisch worden gestuurd. Het apparaat kan slim ingesteld worden waarbij gekeken wordt naar een tijdprogramma of een opvolging van waterverbruik om zichzelf te reinigen. Op die manier worden onnodige reinigen vermeden, maar heeft het apparaat wel stroom nodig om zijn slimme werking te voldoen. De prijs van dit type ontharder begint bij ongeveer 900 euro. 

De prijs van het onderhoud kan verschillen

Sommige verkopers verkopen sommige modellen heel goedkoop, maar leveren vervolgens het onderhoud tegen hoge prijzen. In eerste instantie lijkt het alsof je een hoop gewonnen hebt met de scherpe aanschaf, maar onder aan de streep ben je duurder uit door de hoge onderhoudskosten. Het is dus verstandig om niet alleen de aanschafwaarde te bekijken van de prijs waterontharder, maar ook de onderhoudskosten. 

Volume van het apparaat is belangrijk voor de prijs waterontharder

Als je op zoek gaat naar een waterontharder dan zal je zien dat er verschillende formaten zijn. Afhankelijk van de samenstelling van je huishouden is er een verschillend volume nodig. Als je kijkt naar het volume dan gaat het om de hoeveelheid water die verbruikt wordt. Bij een te kleine ontharder voor een te groot gezin zal hij heel veel moeten spoelen en kan het zijn dat je moet wachten op een reinigingsbeurt. De combinatie van het aantal personen in het huishouden samen met de hoeveelheid kuub water dat per jaar wordt verbruikt, geeft je inzicht in welke volume waterontharder je nodig hebt. En het is vanzelfsprekend dat hoe groter de waterontharder is, hoe duurder de prijs is. 

De prijs waterontharder is dus van verschillende factoren afhankelijk. Zo is het belangrijk om te weten welk volume je nodig hebt, wat de prijs is van het onderhoud maar ook of je voor een elektronische of mechanische waterontharder kiest. Het beste kan je kijken naar wat de investering over 10 jaar kost, inclusief elektraverbruik en onderhoud. Neem daarin ook mee hoe je verwacht dat je gezinssamenstelling is in de aankomende jaren. Blijft de samenstelling hetzelfde, of komen er meer of minder gezinsleden want je wilt natuurlijk voldoende volume en capaciteit behouden maar niet onnodig een overcapaciteit hebben.