Modern speelgoed leert je kind bijzonder veel van

Wie is er niet mee opgegroeid, de gekleurde kunststofblokjes en -figuurtjes van Lego. Het is een van de grootse speelgoedfabrikanten ter wereld en zorgt voor uren en uren speelplezier. Het prikkelt de fantasie van jongs af aan. En voor degene die hier nog meer uitdaging in zoeken, is er Lego Technic.

Het ontstaan

In de jaren ’70 wierpen twee ontwerpers een nieuwe blik op bekende speelgoed, Jan Ryaa en Erik Bach. Ze ontwierpen op basis van de bestaande stukken nieuwe elementen zoals, de balken met ronden gaten, tandwielen, assen en connectoren. Terwijl Jan Ryaa begon te snijden in de blokken, om meer details aan te brengen, was Erik Bach bezig om met het vraagstuk om grotere bouwwerken stabieler te maken. Want een huis kan je met Lego makkelijk heel groot maken, maar ditzelfde geldt niet voor bijvoorbeeld een modelauto. Het formaat is gelimiteerd vanwege de stabiliteit, is het te groot, dan bezwijkt het onder het eigen gewicht. De ontwerpers kwamen hiervoor samen en probeerde diverse oplossing uit. En in 1977 werd hun eerste bouwdoos op de markt gebracht.

Modellen

Er is veel veranderd in de afgelopen jaren en het is duidelijk dat Lego Technic een echte plaats heeft verworven in het Lego landschap. Het assortiment is sterk uitgebreid en biedt uitdagingen op verschillende niveaus. Naast dat deze tak meer details bevat, draait het altijd om voertuigen waarbij beweging centraal staat. In de eenvoudige modellen is zijn dit de wielen of wiekens. Daarna volgen de happers en grijpers. En als je nog een stap verder gaat, kom je bij de electrische of pneumatische aansturing.

Uitdaging

Het is een hele uitdaging om een modellen van Lego Technic in elkaar te zetten. Net als ieder pakket, worden ook deze dozen voorzien van een uitgebreide handleiding die je stap voor stap door het bouwproces leidt. Langzaam zal het model vorm krijgen en de werking en functionaliteit zich presenteren. Dit is een leerzaam proces en geeft inzicht in de werking van de technische machines in de echte wereld werken.